ΠΗΛΙΟ

Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνα, το Πήλιο είναι ο ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές!

Το Πήλιο βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Θεσσαλίας, στην κεντρική Ελλάδα. Είναι βουνό το οποίο επεκτείνεται κατά μήκος της χερσονήσου και σχηματίζει ορθή γωνία σαν αγκίστρι ανάμεσα στο Αιγαίο πέλαγος και τον Παγασητικό Κόλπο. Θεωρείται από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας και είναι διάσημος τουριστικός προορισμός για όλο τον χρόνο συνδυάζοντας μοναδικά την πανέμορφη καταπράσινη φύση του βουνού με το υπέροχο γαλάζιο της θάλασσας. Μονοπάτια και πλακόστρωτοι δρόμοι μέσα στη φύση δίνουν πρόσβαση σε πηγές, όρμους και πολλές παραλίες, με άμμο ή βότσαλα, ανάμεσα σε καταπράσινες πλαγιές. Μικρά παραδοσιακά χωριά κρυμμένα σε πυκνά δάση και ψαροχώρια δίπλα σε υπέροχες παραλίες περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, το Πήλιο ήταν η θερινή κατοικία των Ολύμπιων θεών και πατρίδα των Κενταύρων. Στις ψηλές κορυφές, μέσα στην πυκνή βλάστηση, βρήκαν καταφύγιο οι Κένταυροι οι οποίοι ήταν μοναδικά μυθολογικά όντα, μισοί άνθρωποι και μισοί άλογο. Ο πιο σοφός και ήσυχος από τους Κενταύρους ήταν ο Κένταυρος Χείρων. Ζούσε σε μία σπηλιά του Πηλίου και εξασκούσε το επάγγελμα του δασκάλου – παιδαγωγού. Γνώριζε τα πάντα και ήταν άριστος κυνηγός. Γιάτρευε πληγές με τα βότανα του βουνού και ήταν εκεινος που δίδαξε στον πρώτο γιατρό των ανθρώπων, τον Ασκληπειό, την τέχνη της ιατρικής. Στη σχολή του μαθήτευσαν όλοι οι αρχηγοί των Αχαιών του Τρωικού πολέμου, καθώς και σπουδαίοι ήρωες με πιο σημαντικό τον πασίγνωστο Αχιλλέα. Στο Πήλιο επίσης οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των πιο ξακουστών ηρώων της αρχαίας Ελλάδας η Αργοναυτική εκστρατεία. Ο Ιάσωνας κι αυτός μεγάλωσε στο Πήλιο και ανδρώθηκε πλάι στον Κένταυρο Χείρωνα.

Ευεργετικό στοιχείο της φύσης αυτού του μαγικού βουνού που λέγεται Πήλιο είναι το καταπληκτικό του νερό. Αυτό το ανεκτίμητο αγαθό, προσφέρεται σε αφθονία από τις φυσικές πηγές του βουνού με εξαιρετική ποιότητα και ευεργετικές ιδιότητες και ζωογονεί φυτά ζώα και ανθρώπους. Στον Άγιο Γεώργιο οι κάτοικοι αποδίδουν φόρο τιμής στο νερό δημιουργώντας μικρούς βωμούς-βρύσες, μερικές από τις οποίες είναι πραγματικά έργα τέχνης. Τα τελεταία χρόνια το νερό του χωριού μας εμφιαλώνεται και πωλείται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο Πήλιο μπορείτε να απολαύσετε γεύσεις από την τοπική κουζίνα σε ταβέρνες και ουζερί όλο το χρόνο. Στον Άγιο Γεώργιο και τα κοντινά χωριά, Πινακάτες, Βυζίτσα και Μηλιές υπάρχει ποικιλία επιλογών για καλό φαγητό και ποτό. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το τοπικό τσίπουρο που θα ανεβάσει σίγουρα το κέφι της παρέας. Στις Μηλιές αξίζει να επισκεφθείτε τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό μέσα σε ένα καταπληκτικό φυσικό τοπίο με τρεχούμενα νερά, το Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής και τη βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών που λειτουργεί έως γυναικεία μονή.

Το καλοκαίρι κολυμπήστε στις πανέμορφες παραλίες του Πηλίου, οι περισσότερες βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία. Μυλοπόταμος, Άγιος Ιωάννης, Φακίστρα, Μικρό, Καλά νερά, Μπούφα και πολλές ακόμα υπέροχες παραλίες, από τις ωραιότερες της Ελλάδας, είναι ο ιδανικός καλοκαιρινός προορισμός!

Το τρενάκι του Πηλίου, ο θρυλικός Μουτζούρης!

Η ιστορική γραμμή μεταξύ Βόλου και το χωριό Μηλιές του Πηλίου είναι η διάσημη διαδρομή του Μουτζούρη. Η σιδηροδρομική γραμμή άνοιξε το 1903. Τη μελέτη και την ευθύνη του έργου ανέλαβε ο διάσημος μηχανικός Εβαρίστο ντε Κίρικο, πατέρας του διάσημου ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Ήταν ένα πρωτοποριακό έργο για την εποχή του, καθώς συνέδεε το βιομηχανικό κέντρο του Βόλου με την εύφορη περιοχή του δυτικού Πήλιου, έναν τόπο που παράγει πάρα πολλά γεωργικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο. Ο Μουτζούρης ήταν ένα από τα αγαπημένα θέματα στις ζωγραφιές του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο. Οι γέφυρες, 12 συνολικά κατά μήκος της γραμμής, αποτελούν ένα ιδιαίτερης ομορφιάς αξιοθέατο. Το 1985 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ιστορικό μνημείο και έχει προταθεί να συμπεριληφθεί στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Σήμερα το τρενάκι του Πηλίου αναβιώνει το μεγαλείο του παρελθόντος. Επαναλειτούργησε το 1996 κι ειναι πλέον το αγαπημένο αξιοθέατο της περιοχής για όλο τον κόσμο. Η διαδρομή ξεκινά από τα Ανω Λεχώνια, περνάει μέσα από εκπληκτικά φυσικά τοπία και παραδοσιακά χωριά όπως η Άνω Γατζέα, η Αγία Τριάδα, ο Άγιος Αθανάσιος Πινακάτων και τα Αργυρέικα και τερματίζει μετά από 15 εξαιρετικά χιλιόμετρα στις Μηλιές. Η διαδρομή διαρκεί 90′ περίπου κι αφού οι επιβάτες του ξεκουραστούν και κάνουν μια βόλτα στο χωριό μπορούν να πάρουν μερικές ώρες αργότερα τον αγαπημένο τους Μουτζούρη και πάλι για την επιστροφή. Το γύρισμα του τρένου στις Μηλιές γίνεται χειρωνακτικά! Τηλ.: +30 24210 39723, www.ose.gr.